Diumenge, 28 Març 2021 19:00

Jordi Albero: "Tornarem a fer festes però crec que no seran mai com eren anteriorment" Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(4 Vots)

La no celebració l'any passat de les Festes de Moros i Cristians o en general les Festes patronals als nostres pobles a causa de la crisi sanitària creada per la Covid 19 ha suposat un punt negre al calendari que no es veia des dels anys de la Guerra del 1936 al 1939. Però no només ha sacsejat els sentiments festers de milers de persones, sinó que també ha provocat grans pèrdues econòmiques en un ampli sector vinculat a la festa: des de les bandes de música, fins a la restauració o el disseny dels trages que llueixen els festers i festeres en els dies grans del municipi.

Ens acostem a una d'estes experiències personals de la mà de Paula G. Mataix, qui entrevista Jordi Albero Blanquer, moro vell des de fa més de 40 anys, de tradició festera per part de la seua família materna i paterna, qui des del relat assossegat que dóna l'experiència festera, ens relata la seua perspectiva de com viurà el món fester a Banyeres de Mariola este segon any sense Festes de Sant Jordi, així com les seues possibles repercussions econòmiques en esta primera entrevista des de Banyeres de Mariola per a La Vall Digital:

Estàs d'acord amb la suspensió de festes per segon any consecutiu?

Per supost, perquè entre altres coses he estat malalt pel Covid, vaig estar un mes en la UCI, crec que és molt convenient no fer-les pel problema que tenim. Quan estiguem la majoria d'espanyols vacunats tornarem a fer festes, però crec que no seran mai com eren anteriorment, almenys en els Moros que en som tants i hem de mirar de cabre pels actes festers com dinars o sopars. No sé com es farà però crec que les festes no seran igual, enguany no fer-les és el que toca.

Ha canviat la teua visió respecte a fer o no les festes després de passar la malaltia?

No, com també he sigut president de la comparsa, recorde que l'any passat quan faltava poc més d'una setmana per a l'Entraeta se'ns va telefonar per saber què pensàvem de no celebrar-la per part dels ex-presidents. La immensa majoria dels antics presidents pensàvem que no s'havia de fer l'Entraeta, són unes 600 persones al maset, continue pensant que les festes no es deuen fer. Pot ser realitzar una ofrendeta per part dels capitans o la comparsa en representació de la capitania, però això no seria el problema, perquè la gent voldria veure l'acte i eixe és el problema. Entenc que per exemple la missa sí que es podria fer...

Parlant d'eixe aspecte, com veus que es puguen realitzar o només es puguen realitzar els actes religiosos com els únics actes festers que se celebren?

Al fer-se a l'església on es pot evitar que entre més gent, com es va fer amb la missa de la Relíquia que van els capitans i un número limitat de persones. Quin acte més es podria fer que no fora massificat? Què fem? Disparem? ja que disparem pocs...

Jo sí que pense que pel que significa anar a disparar al cementeri l'últim dia i que es poden mantindre les distàncies, no ens llevem la mascareta i es guarda un ordre d'entrada.

Sí perquè a més a més, no sé perquè però cada volta hi ha menys festers que disparen. Podria ser l'acte del cementeri [per poder-se celebrar], no disparar per qualsevol lloc, sinó l'acte del cementeri per ser el més representatiu.

El més sentit, que també és únic de la nostra població.

Això podria ser un bon impàs, el problema estarà en l'Ajuntament, que hauria de demanar la pólvora, perquè oficialment ningú no en tenim a casa. Si es fera jo seria un dels que aniria a disparar.

Crec que seria un acte molt bonic, ara ja estem prop i costa més de gestionar, però si ho haguérem pensat amb antelació hauria sigut una opció.

Sí perquè l'Entrà no es pot fer, ni el passacarrer... no hi ha marge per fer-ho.

Està clar que des del punt de vista sanitari era la millor opció, però des del punt de vista econòmic, quina és la teua opinió?

A Banyeres no crec que siga un "quebranto" molt gran, perquè si ho penses els únics bars que estan plens són els del carrer la Creu, per on passa la festa, els altres tanquen. Perquè a l'anar la gent als masets on hi ha menjar i beguda contínuament... a voltes ho comentem a casa, les pobres persones de les tendes porten un any sense vendre, si no ixes...

Però les empreses que es dediquen al vestuari fester, porten un any sense negoci. 

Ells sí que no traure'n res, eixos no deuen ni les pipes.

I les bandes de música igual perquè porten un any sense poder eixir i els pagaments continuen en vigor.

Eixe és el problema, que no haurien d'estar eixos pagaments, però és un problema que nosaltres no podem solucionar molt ràpidament.

I des del punt de vista social?

El dia que ens deixen eixir a fer festa... perquè portem un any entre confinament sever i confinament, perquè per exemple els bars estan tancats, o ho estaven fins fa poc i la gent es planteja on poder anar a reunir-se, si no podem eixir. Jo tinc dues filles i quatre nets, i oficialment no poden ni vindre a veure'ns, perquè sols volen que siguen els de casa. On te'n vas? La gent està molt farta i molt cremà, i això que a Banyeres vivim a un poble i tenim el camp, això dóna un respir, no com a les ciutats que sols està l'asfalt.

Però ens fa falta ja no només per poder eixir, ajuntar-nos, abraçar-nos... Saps que en festes a la millor persones que durant tot l'any no ens veiem pel dia a dia, ens veiem en festes i com si fórem germans. L'himne de Banyeres és molt important per nosaltres i en la seua lletra ho deixa clar.

Què implica per a tu no poder vestir-te un any més de moro vell?

És una baixada molt gran, l'únic que comences a ser major i m'aguante més que la gent jove que vol la festa... a la nostra edat està bé, però en ser les dotze o la una ja te'n vas a casa. Nosaltres vivim diferent que la gent jove la festa.

A nivell de festa, d'actes en sí.

Nosaltres anem a tots els actes, fins i tot a disparar, al Barranc Fondo... a mi m'ha agradat de tota la vida, des que vaig poder comprar l'arcabús, llevat dels anys de luto. Et fastidia molt, perquè en tota la meua vida i des que vaig començar a eixir sols he faltat dos anys a disparar, i ara en seran dos anys també, són dos anys més de luto. És molt fort però... la bellea et fa veure-ho des d'un altra perspectiva.

Però quin és el sentiment que et produeix?

L'any passat plorar. Plorar de veres, som majors però... el dia de l'Entrà, l'Ofrena, Sant Jordi... els dies de Trons pot ser menys, però el dia del cementeri... vaig plorar poquet però vaig plorar.

Enguany que ja tots teníem assumit que era el més convenient, tu creus que eixos dies tornarà este sentiment?

Segur, perquè recorde que la primera volta que no vaig poder eixir perquè va faltar mon pare em vaig quedar a Granada, en el poblet on estava jo treballant de mestre. Anava mirant el rellotge a classe i pensava en cada acte que estaven fent en les festes del poble. Anaves pensant en allò teu, ho has viscut de tota la vida, des de que érem xicotets. Nosaltres vivíem al carrer la Creu, allà a la porta de ma casa estava oberta, la gent entrava i es feia una copeta. A l'hora de la Diana els meus germans majors m'avisaven. Des de ben menut he vist les dianes a la plaça i tot això va creant una amalgama. Portes la festa molt dins de tu, la meua dona m'ha acompanyat, les meues filles van començar a eixir a disparar quan tenia cinc o sis anys, no és que siga jo soles, les meues filles, gendres i néts han eixit festers i festeres. El sentiment és molt fort, tant si és per a bé quan eixim en festes com quan hem d'amarrar-nos.

A Banyeres quan va passar tot açò ens vam quedar a meitat cicle fester perquè tenim la Relíquia i les Festes. Com creus que s'hauria d'actuar cap a les Juntes que haurien hagut de canviar i no ho van poder fer o com creus que s'hauria de fer el canvi de capitanies que s'ha quedat a meitat?

Les Juntes no li veig problema, la nostra no ha fet faena, entre cometes. L'any que ve que teòricament sí que s'haurien de poder fer festes, que acaben, es fan eleccions de nou president, supose que es podrà fer, no li veig més problema. El tema dels capitans sí que ho veig problemàtic, si anem com anem possiblement en la Relíquia sí que es pot fer festa, no sé com, això sí. Clar els capitans ja vau eixir en la Relíquia... jo pense que els capitans deuen de poder tornar a eixir com si fora la seua primera Relíquia i després a les Festes. Si tot va bé amb la vacunació i ens deixen, si no què fem? trenquem? no tenim capitans en la Relíquia i després sí que tenim en festes?

027

En altres poblacions això no suposa un problema perquè o bé els que estaven continuen estant perquè no han arribat a fer les festes, o bé com a Bocairent que ja havien acabat el cicle fester.

Pense que els capitans poden eixir altra volta, ja que has estat dos anys sense poder eixir, tens el "premi" de poder fer la Relíquia. Que no sigues sols capità per la problemàtica de no poder eixir, has fet dos Relíquies i unes Festes, tampoc seria major problema, és la meua opinió. Si es puguera fer la Relíquia, si no es pot no cal parlar més.

Què penses que implica no poder celebrar les Festes de Sant Jordi per a Banyeres?

Si te'n recordes en eixes dates enviaven vídeos de gent vestida des dels balcons o des dels patis interiors, tots amb les banderetes. Si nosaltres pensem que amb una població a Banyeres de set mil persones on hi ha més de dos mil festers, la proporció és enorme. Que hi haja una quantitat de festers que només senten la festa per la diversió, correcte, això és qüestió de l'edat. Però hi ha un sentiment molt gran per la festa en tot el poble de Banyeres. Pense que si a mi em va fastidiar molt el no poder fer la festa i pensar en els capitans de la teua o d'altres filaes... Després veus els vídeos que es van fer que mostraven les ganes de celebració i de festa, cada qual des de casa i amb la seua imaginació [pel confinament estricte a casa].

Jo pense que ara ens hem donat compte de com de roín és el Covid, amb la quantitat de morts i malalts que ha hi hagut.

Possiblement l'any passat quan ens van confinar no érem conscients de la magnitud del problema.

Clar, no ho veíem. Pensàvem que a Itàlia estava passant, i també a la Xina, que faria falta que ens confinaren però no ho veíem. Perquè hi havia sols cinc malalts [a Banyeres], que sabíem qui eren. Ara si ho penses no sé quants en hi ha, ha sigut molta.

Crec que ha passat el 10% de la població.

Qui més i qui menys, i qui no ha estat malalt coneix una persona pròxima o un familiar. Sí que és veritat que ha hi hagut molts asintomàtics que pràcticament no s'han donat compte que han passat la malatia, però qui han hagut d'hospitalitzar i tot... la gent pense que s'ha donat compte que açò és molt més terrible del que pensàvem.

Creus que serà aquest l'últim any en què no tinguem festes?

Tinc l'esperança, el primer dia que van començar a parlar de les vacunes i del ràpid que anaven, pense que si la gent es vacuna en massa -tot i que estan tardant molt en vacunar-, pense que sí que es podrien fer. Si la vacuna és efectiva vaja, les vacunes a tots no els senta igual, estem acostumats a això, a efectes secundaris i que puga funcionar altre tipus de medicació. Les vacunes no són un miracle, són una medicació que és per al que és, que a algú li pot sentar mal la vacuna. Però si ens vacunem tots pense que sí, no sabem com farem les festes però les tornarem a tot.

Bé doncs això era tot, moltes gràcies, desitjant que siga l'últim any que no puguem celebrar festes.

Gràcies a tu, l'any que ve tornes a preguntar-me i parlarem de com fem les festes, si és amb la carrossa o on eixim.

Vist 594 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.