Dilluns, 12 Abril 2021 20:00

#testimonisdelafesta: Raúl Ferre Martínez i Carlos Ramón Santonja (Moros Nous)

Escrit per
Valorar aquest article
(2 Vots)
#testimonisdelafesta: Raúl Ferre Martínez i Carlos Ramón Santonja (Moros Nous) Filà de Moros Nous

Amb motiu de la cancel·lació de les Festes de Sant Jordi a Banyeres de Mariola per segon any consecutiu a causa de l'actual situació sanitària, des de La Vall Digital hem volgut recollir testimonis personals de les deu comparses del municipi per tal que compartisquen amb nosaltres la seua visió del que suposa des del punt de vista fester, social, emocional, econòmic o religiós, este fet. Nova entrenga de #testimonisdelafesta del Bàndol Moro, amb la Filà de Moros Nous, agrair a Raúl i Carlos les seues paraules.

Raúl Ferre Martínez: "Totes aquestes sensacions que provoca la festa durant tot aquest temps, ha quedat al nostre interior esperant el moment de la seua alliberació"

Festes en temps de pandèmia

Per a un fester Moro Nou i músic de la Societat Musical Banyeres de Mariola, la suspensió de les festes de Sant Jordi per segon any consecutiu suposa un colp emocional molt important.

Són molts els moments que esperem durant l’any per a compartir amb companys de la filà i esquadra, tant en els preparatius com en els dies de festa. L'anormalitat ens ha deixat amb emocions no viscudes, música no escoltada, pólvora no cremada, imatges no gravades…

Totes aquestes sensacions que provoca la festa durant tot aquest temps, ha quedat al nostre interior esperant el moment de la seua alliberació.

Ens han quedat les xicotetes celebracions a casa, en família, emulant les tradicionals menjades al maset, amb companyia de la música com a element essencial d’animació.

Com a músic també ens afecta, degut al carinyo amb el que participem a les festes del nostre poble. Dos anys sense Himne a la Festa, sense Himne a Sant Jordi, sense el tradicional concurs de pasdobles “Godofredo Garrigues”, sense desfilades… Tristesa per totes les festes del nostre entorn en les que hem deixat d’actuar.

El passat dia de Rams, la Societat Musical Banyeres de Mariola vam poder celebrar el tradicional concert de música festera organitzat per la Filà Moros Vells.  Mostra esperançadora de que poc a poc puguem tornar a la normalitat que tots desitgem.

Espere amb molta il·lusió que prompte pugam tornar a viure les festes com abans, en les que segur recordarem a totes aquelles persones que ens han deixat en aquesta pandèmia, i des de casa i des de Banyeres, ¡VÍTOL AL PATRÓ SANT JORDI!

056 

Carlos Ramón Satonja: "Les festes pendents de realitzar hagueren sigut de les més especials per a mi, ja que no sols m’haguera vestit de músic i de Moro Nou, també haguera tingut el plaer d’acompanyar als capitans de la filà de la manta a quadros, els nets de Serrella"

L’any passat, quan es van suspendre les festes de Sant Jordi ens va parèixer una decisió extraordinària, però necessària. Qui anava a dir-nos que aquest any tampoc en tindríem, que Banyeres es quedaria un any més sense les seues tan volgudes festes. Tenim l'esperança de que esta situació tan extraordinària passe i pugam vèncer al virus, que Sant Jordi provisca i pugam celebrar les nostres tan esperades festes amb més ganes, si cap, i més il·lusió que mai.

Per a mi les festes són uns dies ben marcats al calendari, que espere durant tot l’any. Sóc moro nou i músic de la Societat Musical. Em passe tot l’any escoltant música festera, esperant els dies de festes amb moltes ganes. No sols pels quatre dies en sí, sinó per tot el que la festa representa. La germanor amb la gent del poble, aborronar-se quan sona la marxa mora, desfilar pel carrer la Creu amunt, el concurs de bandes Godofredo Garrigues, disparar les salves als difunts, l’esmorzar al barranc fondo, la ballà de la bandera, alçar els capitans en el morer... i pare de recordar perquè sinó m’emocione.

Uff, un altre any sense festes.

Les festes pendents de realitzar hagueren sigut de les més especials per a mi, ja que no sols m’haguera vestit de músic i de Moro Nou, també haguera tingut el plaer d’acompanyar als capitans de la filà de la manta a quadros, els nets de Serrella.

El que sí hem pogut celebrar aquest any, és el concert de música festera del diumenge de Rams, extraordinàriament celebrat al Parc de Villa Rosario, en lloc d'al tradicional maset dels Moros Vells. M’aborrone pensant en el concert, on amb la meua banda, la Societat Musical, vam estrenar la marxa Arrels, d’Óscar Sempere, dedicada a tots els cosins capitans dels Moros Vells. Recorde amb molta satisfacció el moment de vore des de l’escenari com s’emocionaven els capitans a l'escoltar esta obra, més encara quan es van enterar que era un regal de la seua iaia.

Espere amb totes les meues forces que a l’any que ve el poble de Banyeres puga tornar a omplir els carrers de música, festa i germanor, com any rere any hem demostrat que sabem fer. Com bé diu el nostre himne de festes:

Vitol al Patró Sant Jordi,

repetirem tots els anys,

units en un mateix crit,

units perquè som germans.

Pròxima publicació, Filà de Marrocs: Demà dimarts.

073

 

Vist 388 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.