Raquel Albero: "Fins que no passes una temporada fora de casa no t’adones de la sort que tenim de viure on vivim"

| Paula G. Mataix | Estudiant fora

Raquel Albero

Europa de l'Est i més concretament Polònia, és un país més habitual del que pensem triat pels estudiants per cursar l'Erasmus, el conegut programa d'intercanvi europeu, on els i les estudiants tenen l'experiència d'estudiar un curs universitari en un altre país del continent. Ens acostem en esta primera entrevista d'Estudiant fora des de Banyeres de Mariola al dia a dia de la jove Raquel Albero, qui resideix a Cracòvia. Albero ens parla de la ciutat on viu a 2.700 Km per carretera del seu poble, de què la va portar allà i quines ensenyances li està deixant esta experiència inoblidable.

 MapaQuè estàs estudiant? I què va ser allò que et va portar a decidir-te?

Estudie un doble grau de Turisme + Administració i Direcció d’Empreses a la Universitat d’Alacant (UA). Tenia clar que volia estudiar alguna carrera relacionada amb l’economia, ja que era una matèria que m’interessava molt. Però també tenia al cap alguna cosa relacionada amb el idiomes, ja que sempre m’han agradat. Llavors, buscant la carrera que s’ajustava als meus gustos, vaig trobar TADE, ja que barrejava les dos coses.

 Per què vas triar Cracòvia? Quina ciutat o país era la teua segona opció?

Abans de triar cap ciutat tenia una cosa clara i era que la ciutat on fera l’Erasmus tingués ambient universitari. Em vaig plantejar altres països con França o Itàlia, però finalment vaig decidir un país amb una cultura totalment diferent a la d’Espanya, com Polònia. En concret a la ciutat de Cracòvia, ja que era una de les principals ciutats del país i que compta amb un gran nombre d'estudiants internacionals. Quan em vaig inscriure a la convocatòria de la beca, Cracòvia va ser la primera opció, seguida d’altres ciutats polaques com Poznan o Varsòvia, però va haver sort i va ser l’afortunada.

08

Palau de la Cultura i la Ciència a Varsòvia

Consideres que Polònia és una opció habitual entre els i les estudiants?

Sense cap dubte Polònia és un dels països que més estudiants internacionals rep, ja que compta amb una gran quantitat d’acords i convenis amb universitats estrangeres. De fet, si camines pels carrers pots escoltar grups de gent parlar en anglès, francès, italià i moltes altres llengües.

04

Gent caminat sobre el llac congelat a Zakopane

Com definiries la ciutat on estudies?

Cracòvia és una de les ciutats més boniques i antigues de Polònia com demostra el seu centre històric declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Molts la consideren el cor de Polònia i jo podria dir que també. És una ciutat que barreja perfectament aspectes del passat amb el present. Mentre passeges pels seus carrers pots trobar edificis, gent, llocs, etc. marcats per la seua història relacionada amb el comunisme, però al mateix temps és una ciutat europeïtzada i moderna.

A més, és una ciutat amb molta vida tan de dia com de nit, degut a la gran quantitat de terrasses, bars, discoteques, cafeteries... que té. També compta amb espais verds per on poder relaxar-se com el Planty o el riu Vïstula.

10

Capvespre al riu Vístula de Cracòvia

La teua vida d’estudiant és tal com la imaginaves?

He de dir que no tenia cap expectativa respecte a la vida que anava a portar a Polònia. Sí bé, la por o millor dit, els nervis de començar una nova etapa  i eixir de la zona de confort sí que estaven presents de volta en quan abans d’arribar. Però, des del primer dia m’he sentit com a casa gràcies als companys que vaig conèixer només arribar. Sempre diem que hem format una xicoteta família en la que ens recolzem, ja que la nostra està lluny.

03

Camí de Zakopane

Quins avantatges i desavantatges trobes d’estudiar a Polònia?

Entre els principals avantatges, com ja he mencionat abans, és l’ambient totalment diferent que hi ha. Estudiar ací és una oportunitat perfecta per a posar en pràctica i millorar els idiomes amb altres estudiants, especialment l’anglès, ja que les classes són totes en aquesta llengua. A més, el fet que ací es parle polonès també fa que als restaurants, supermercats, etc. et comuniques en anglès.

D’altra banda, podria dir que el principal inconvenient és la distància, estar lluny de la teua gent, de la teua vida quotidiana, del clima, de la gastronomia... Fins que no passes una temporada fora de casa no t’adones de la sort que tenim de viure on vivim. Els hiverns ací són durs, enguany hem arribat als -15ºC. Pel que fa al menjar també és un gran canvi, com una bona paella no hi ha res jajaja.

02

Camí de Zakopane

Com és un dia de la teua vida a Cracòvia?

El meu dia a dia ací és un constant no parar. Des del primer dia he intentat exprimir tot el temps, compaginant els estudis, però sense deixar de fer cap pla. És un any per descobrir nous llocs, nova gent, noves cultures... i que si deixes passar qualsevol oportunitat que se te presenta, ja no torna. Podria resumir els meus dies ací com un “pensat i fet”. Apuntar-se a qualsevol activitat que sorgisca.

06

Port de Motlawa a Gdansk

Com definiries la vida a Polònia pel que fa als horaris, menjar, temps d'oci, vida nocturna, el clima...

He de dir que pel que fa als horaris, més o menys jo en seguisc un semblant al que portava a Espanya. Si bé, els polonesos, solen fer les menjades del dia més prompte que nosaltres. Açò es nota, sobretot, quan vas a sopar, on la majoria de restaurants tanquen la cuina a les 22:00-23:00 h., és estrany perquè a eixa hora nosaltres podem estar eixint perfectament a sopar.

S06

Llac Bagry de Cracòvia

Respecte al menjar, al ser una ciutat molt turística no hi ha cap problema per a trobar llocs com pizzeries, hamburgueseries... Però pel que fa al menjar polonès, destaquen els “pierogis” que són una espècie d’empanada farcida de diferents tipus i varietats. També són molt típiques les sopes, en concret “żurek” amb pa. Per últim, els zapiekanki que són un tipus de menjar ràpid, són una mena de baguette, normalment, amb una base de xampinyons amb altres ingredients. El bàsic és amb pernil, formatge i vegetal, però hi ha moltes altres variants.

Com ja he mencionat, Cracòvia és una ciutat amb molt d’oci i sempre hi ha algun lloc on anar. A l'igual que el clima, els hiverns és on més es nota el canvi d'ací a Espanya, perquè s’arriba a temperatures a les que no estem acostumats a sentir.

07

Stary Rynek (Plaça Major) de Poznan

Has tingut dificultats pel que fa a l’idioma? Entenem que l’ús de l’anglés també estarà estés allà.

El polonès es troba entre els 10 primers idiomes més difícils del món. A l'arribar a Cracòvia, quan la gent em parlava en polonès no sabia on clavar-me, era impossible entendre res. Però, poc a poc vas aprenent paraules bàsiques com Dziękuję (gràcies), dzieńdobry (bon dia), entre altres, encara que finalment acabes entenent coses pel context. Encara que no siguem capaços de construir una frase completa, entenem paraules que del dia a dia hem anat aprenent.

Però, principalment, ens comuniquem en anglès. La gent més major, és veritat que no el controla, però entre la població més jove està molt estés i no hi ha cap problema.

S02

Sobre el llac congelat a Zakopane

I pel que fa al canvi de moneda?

La moneda oficial a Polònia és el zloty i més o menys 1 euro equival a uns 4’5 zlotys. És una moneda més barata i és veritat que al principi estava un poc perduda amb el canvi, mai sabia ben bé què m’estava costant cada cosa, però al final agafes el truquet i fas el canvi sense quasi pensar-ho. 

05

Catedral de Joan Baptista de Wroclaw

Has visitat altres zones del país o de moment no?

És un país amb una gran quantitat de ciutats i llocs obligatoris que s’han de visitar i més encara si estàs vivint. En el meu cas, he visitat la capital, Varsòvia, a més d’altres ciutats importants com Wroclaw, Poznan, Gdansk, Sopot, Katowice, entre altres. També hem fet excursions, per a visitar paratges naturals importants al voltant de Cracòvia com Zakopane, situat al monts Tatras o el Parc Nacional Ojców. I evidentment, el camp de concentració d’ Auschwitz-Birkenau i les mines de sal de Wieliczka.

01

Camí de Zakopane

09

Camp de concentració d’Auschwitz

Les notícies que ens puguen arribar d’este país de l’Est europeu estan relacionades amb una falta de respecte pels Drets Humans, pels drets LGTBI o els drets reproductius de les dones, és un tema que trobes que està en les opinions de la gent?

És veritat que és un país molt conservador, sobre tot, per la població més major. En el meu cas, el que més he pogut veure de primera mà ha sigut el tema respecte a l’avortament. El mes d’octubre de 2020 el Tribunal Constitucional polonès va il·legalitzar l’avortament en cas que el fetus tingueren malformacions greus, com una malaltia o discapacitat. Deixant així, l’incest, la violació i el perill per a la vida de la mare com els únics motius amb raons legals. Arrel d’esta sentència, el poble polonès va començar a eixir al carrer per protestar. A més, el raig roig és el símbol amb el qual la gent reivindica i protesta sobre aquest enduriment. De fet, a molts establiments, cases, carrers, pots trobar aquest raig roig pintat, penjat d’una bandera...

FeministaSímbol feminista a Polònia

Pel que fa a la crisi sanitària actual, com s’està vivint des de Polònia?

Jo vaig arribar en setembre i la veritat que la situació allí era molt diferent a la d’Espanya. No hi havia límit de gent per a reunir-se, la restauració estava oberta, mai ha hagut toc de queda, l’oci nocturn estava obert oferint el 100%. En canvi, van començar a augmentar els casos i a finals d’octubre van tancar tot, bars, restaurants, centres comercials, només els establiments essencials estaven oberts. Fins a finals de maig que van començar a relaxar les mesures, fins arribar al punt de no ser obligatori l’ús de mascaretes a l’aire lliure.  A més, pel que fa a la vacunació, han tingut lloc jornades de vacunació massiva on joves i majors han sigut vacunats. En el meu cas, he tingut l’oportunitat de vacunar-me també.

S03

Plaça del Mercat de Wroclaw

Pel que fa al teu dia a dia, trobes alguna cosa a faltar de Banyeres?

Com he mencionat abans, el que més trobes a faltar quan estàs lluny de casa és la família, sopars amb els amics, algun dia de platja, algun plat típic...

11

Catedral de Wawel a Cracòvia

Podem dir que hi ha un èxode de gent jove formada que busca millors oportunitats de les que pot trobar ací, com valores este fenomen?

En el meu cas, la meua estància a Cracòvia ha sigut per motius d’estudi i no de treball. Però és evident, que els joves formats intenten buscar millors oportunitats laborals a l’estranger.

S04

Moll de Sopot

Entenem que la teua estància a Cracòvia té data de caducitat.

Sí, malauradament, la meua estància a Cracòvia té caducitat i jo acabe aquesta magnífica experiència el 30 de juny. Ja que la duració era d’uns curs acadèmic, al voltant de 9 mesos i mig.

12

Carrer de Florianksa amb la Catedral de Santa Maria de fons

Com veus el teu futur laboral quan acabes?

En el meu cas, al ser un doble grau, la duració és de 5 anys, per tant encara em queda 1 any per a acabar. Així, que encara tinc un anyet per a pensar sobre el meu futur laboral.

S05

Carrer de Florianksa amb la Catedral de Santa Maria de fons

Respon breument en relació a la teua vida d’estudiant a Cracòvia:

Un menjar: Zapiekanka

Una beguda: Cervesa o Soplica (vodka típic polonès)

Una festa: Qualsevol, però especialment les de “TeatroCubano” o “La Bodega del Ron”, dos locals de la ciutat

La pitjor matèria (en els estudis): No destaca cap, més o menys totes presentaven la mateixa dificultat

Un lloc: Zakopane en hivern, el riu Vístula en primavera o el llac Bagry en estiu

L'article té 1196 lectures

(Aquests continguts es publiquen gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè la Vall Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de la Vall Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).