Diumenge, 18 Juliol 2021 10:53

El banyerut Josep Miquel Martínez presenta "Costumari de la Mariola. Quefers i tradicions"

Escrit per Rural Film Fest
Valorar aquest article
(1 Vot)
El pròxim dilluns 26, a partir de les 22 h. dins del Rural Film Fest i amb entrada lliure es projecta el documental "Costumari de la Mariola. Quefers i tradicions", de Josep Miquel Martínez. La unicació de l'esdeveniment serà el Pati de la Malena (Banyeres de Mariola).
 

"Costumari de la Mariola. Quefers i tradicions"

Es tracta d'una recopilació visual d’un conjunt de costums, quefers i tradicions de les persones que viuen a Banyeres de Mariola. La majoria de les tasques són comunes a tots els pobles que envolten la serra de Mariola. Fer embotit i rebolcar la llonganissa; llaurar, collir olives i portar-les a l’almàssera; fer planter i empeltar; collir herbes per a fer l’herber; cuinar olla de penques, arròs al forn, borreta, bajoques farcides i facedures; pastar rotllets d’anís, coques de llonganissa i coca dolça; vestir-se de festa i de músic; fer sabó, rentar la roba al llavador i regar de la séquia; batre a l’era, aventar i garbellar; buscar rovellons i bolets; fer conserva, trenar espart, xarrar a la fresca, preparar una pericana… Tot i que molts quefers encara perduren, l'objectiu del Costumari és recollir i deixar constància d’altres tantes coses que es feien abans i ja no es fan, tant per l'interès etnogràfic com perquè alguns aspectes del saber tradicional estan amenaçats en desaparèixer definitivament i, amb ells, la paraula i els noms de les coses.

Vist 47 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.