Eva Espinosa: “En principi la pólvora està garantida per a les Festes de Beneixama”

| Eduard Garcia Molina | Actualitat

Beneixama celebra anualment del 6 a l’11 de setembre les seues festes de Moros i Cristians en honor a la Divina Aurora, sent sense dubte, les de major importància i arrelament popular de totes les celebrades a la població. Parlem amb la nova regidora de Festes Eva Espinosa Francés.

És el primer any que afrontes com a regidora de Festes la cita dels Moros i Cristians, entenem que tindrà una òptica totalment diferent per a tu.

Es veu la festa des d’una òptica que no t’imagines. De festera -forme part de la comparsa d’Estudiants- sols és posar-te el vestit, eixir al carrer i disfrutar. Ara et dones compte del tantíssim treball que porta organitzar les festes, però les afronte amb molta il·lusió i tinc molta ajuda de l’anterior regidor, pràcticament el telefone tots els dies.

Hi ha una gran implicació per part de tota la gent que hi ha darrere: les comparses, la Comissió de Festes, de tot el món...

Les festes dels nostres pobles acostumen a tindre uns actes molt acotats, no sabem si hi ha alguna novetat...

Enguany sí, la processó del dia 6 -el trasllat de la Verge de l’ermita a l’església- canviarà al dia 5, es va fer una proposta i van votar les comparses, també per part de l’Ajuntament. Serà enguany de moment, després de festes la Confraria tornarà a votar perquè no ho van fer i es valorarà el canvi, i el que es decidisca es farà, tot i que trobe que serà un encert el canvi.

Acostumem a referir-nos a les festes de Moros i Cristians pel que fa al treball de la Regidoria de Festes, però al llarg de l’any hi ha moltes altres.

El gros principal són les de Moros i Cristians, també està Nadal, Sant Vicent -juntament amb la pedania d’El Salze-, Sant Joan, que és el patró... de fet va ser eixa mateixa nit del dia 15 de juny, quan vam prendre possessió del càrrec, i al dia següent la presentació dels capitans...

Municipis del nostre entorn com ara Biar, Ibi o Petrer s’han vist afectats per la falta de pólvora en les festes. A Beneixama està garantit este element per als actes d’arcabusseria?

En principi sí, el 18 d’agost va hi haver una reunió a Ontinyent on assistiren els municipis i en la què Beneixama va estar representada per la Comissió de Festes. Estan posant moltes dificultats especialment pel tema burocràtic i el preu de la pólvora s’ha disparat, mai millor dit, a uns preus exagerats. Sabem que la pólvora és molt important, no només a Beneixama, sinó en qualsevol poble del voltant que tinguen festes de Moros i Cristians.

Penses que estes traves busquen que els actes d’arcabusseria deixen de celebrar-se?

Crec que sí, no entenc per què, si és un fet que forma part de la idiosincràsia de la festa, com també estan les mascletaes i les cordaes -que ací continuen fent-se-. Estos actes en tots estos pobles són molt important, no acabe d’entendre per què tanta trava i per què es vulguera acabar amb ells, dóna que pensar... esperem fer força entre tots els municipis, siguem positius.

Per què hauríem de vindre a les festes de Beneixama?

Queden convidats tots els pobles de la comarca i la província per supost. Enguany s’han declarat les Festes com a d’Interés Turístic autonòmic. Els pobles del voltant ja coneixen les nostres festes, som un poble acollidor, i per a ser un municipi de 1.700 habitants estan molt bé, què vaig a dir-te jo? Participa molta gent, els capitans s’impliquen especialment i fan uns boatos que són dignes de vore. A més enguany cau cap de setmana.

L'article té 1118 lectures

(Aquests continguts es publiquen gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè la Vall Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de la Vall Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).