Dimecres, 18 Agost 2021 20:00

[vídeo] Romà Francés: "Qui vulga reviure una important pàgina de la nostra història ha de vindre al Tractat" Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(3 Vots)
Romà Francés i Berbegal Romà Francés i Berbegal

Molts van ser els actes públics, representacions, festes i tradicions suspeses per la crisi sanitària originada per la pandèmia de la Covid 19 l'any passat. Tot i això, encara que les festes patronals dels nostres pobles continuen suspeses per la massificació de persones que acostumen a portar vinculada, altres actes amb un espai més acotat, com ara el Tractat d'Almisrà, enguany sí que serà possible portar-los avant. Parlem amb qui representa la figura central de la representació, Romà Francés i Berbegal, qui a banda de donar vida a la figura de Jaume I és el president de l'Associació Cultural del Tracat d'Almisrà.

Com ha pogut afectar la no celebració del Tractat l'any passat?

A nivell moral, però també per l'assumpte econòmic, a l'haver de renunciar a la subvenció de la Diputació: "pardal que vola, ja no l'arreplegues". L'any passat estava tot tancat i estaven tots aporegats i no es va voler fer res, enguany estem més animats, en general la societat. Si no es pot fer complet, restringit, però cal fer-lo. I com és a l'aire lliure i no hi ha mobilitats, que és el que s'evita... estem fent uns repassos des de fa unes setmanes també. S'ha editat el cartell, com de costum, s'han editat els quadríptics. Restringirem el muntatge escenogràfic, menys parafernàlia i materials, es farà estricte: mobiliari, llums, sonoritat...

La bona notícia és que sí que hi ha representació, però s'haurà d'adaptar a totes les mesures sanitàries.

Hi haurà restricció d'accés per a fer les separacions adequades, les persones que tinguen gust de vindre han de donar el seu nom.

Nota: Per a poder assistir cal reservar al telèfon 96 582 02 57 o 605 18 19 58.

Com s'ha de reservar?

Cal que telefonen a un dels dos telèfons que hem facilitat per donar el seu nom i apuntar: Hi haurà aforament limitat. Caldrà estar amb la mascareta tot el temps.

També hi ha alguna novetat, com ara la supressió del pregó i l'homenatge en la plaça a Jaume I.

Serà estrictament la representació, s'han suprimit els actes complementaris.

Les Festes en general del Camp de Mirra també pateixen la mateixa sort, s'anul·len.

No es pot dir que s'anulen les festes, perquè la celebració litúrgica es fa, són els dies dels Sants. Es farà algun acte sense bombo i platillo, supose.

Alguna novetat més que puga afectar a la representació?

Serà un muntatge escenogràfic diferent perquè no hi ha tramolla. Ens hem de moure amb els llums i en base al mobiliari que utilitzem. La Colla de músics vindran també.

Si ens centrem en la teua figura, continuaràs amb el paper de Jaume I?

Sí, com el tenim memoritzat, és qüestió de recordar-lo un poc. Estem fent alguns assajos col·lectius, pràcticament som els mateixos, llevat d'un parell de personatges que han demanat que se'ls substituirà, algun xicon dels més joves els substituirà, són papers més secundaris. No hi ha grans canvis.

Un dels principals temes que té damunt la taula l'Associació és la creació d'un centre d'interpretació i museu del Tractat i la seua època, com està este tema?

Sí, hem estat a nivell de tràmits burocràtics treballant ara, estos mesos, i sembla que això està resolt. Portem des de l'estiu passat ordenant dins per fer les diferents seccions i està prou avançada la cosa. Esperem a març a vore si la veda estiguera prou alçada [pel que fa a la situació sanitària] per l'aniversari del Tractat i poguérem inaugurar-ho i obrir. 

Esperem que hi haja sort.

I ens toca la Vespa...

Sembla que estes coses que depenen del voluntarisme de les persones i la societat civil s'hagen vist especialment afectades per la situació sanitària, no?

Sí, afectarà a molts col·lectius i associacions, perquè no es pot realitzar el normal que venia fent-se, està tot molt condicionat i limitat de gent i no es pot fer per un o altre motiu. Portarà un agreujament del funcionament de les associacions i entitats festeres, etc... no volguérem però sembla que va a ser així, perquè porta oberta del tot, vore'm quan està... [en relació a que s'alcen totes les restriccions]. 

Si vols afegir alguna cosa més? Ens queda animar al públic a que assistisca...

Ens queda convidar un any més, un any especial, a qui vulga reviure un poc la nostra història tan important, una pàgina molt especial de la nostra història, identitària, cultural i política, ja ho saben, a les 21 o 21:30 h. han d'estar ací, telefonar per reservar i donar el nom, anirem col·locant-los i quan s'acabe, quan no hi hagen més números ja s'ha acabat. Esperem que isca el millor possible i ja anem a l'altre any.

Esperem que el 2022 ja siga de plena normalitat...

Bo, encara que no siga plena, que siga prou millor del que està, perquè normalitat del tot, no la veig tan immediata.

Mitjà

Vist 235 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.