Lucía Martí Quiles: "Una escola rural s'ubica en una població xicoteta de la què devem de fer orgullós al nostre alumnat"

Ens acostem al municipi més menut de la Vall, el Camp de Mirra, en esta nova entrega de "Fent poble" per interessar-nos pel món educatiu de la mà de la directora del CEIP Mestre Joaquín Cartagena, la canyuda Lucía Martí Quiles, parlem amb ella de la seua funció en un col·legi rural que ha passat en pocs anys d'estar en perill de suprimir alguna de les seues classes per no tindre suficients xiquets i xiquetes matriculats a estar prop de necessitar crear-ne de noves. Famílies de Banyeres de Mariola, Biar, la Canyada, Tibi o Villena s'han interessat i han matriculat els xiquets i xiquetes en el...

Continua llegint

Joan Sirera: "Si no fora per la família estaria per la meitat del que puc arribar a ser"

Des de ben jovenet, als onze anys, el beneixamut Joan Molina Sirera (2005) -qui actualment té la seua residència a la Canyada- va començar a practicar l'esport de l'atletisme després de provar en altres disciplines que no li van agradar, i fins i tot dedicar-se a la música durant quatre anys. Actualment Sirera Molina, entrenat per Sergio Berbegal, és una jove promesa de l'esport paralímpic, sent bicampió dels Jocs Europeus de la Joventut celebrats a Finlàndia en els 100 metres llisos i en salt de longitud en categoria Sub-20. Entre els seus èxits també destaca ser campió d'Espanya 100 metres...

Continua llegint

[vídeo] Romà Francés: "Amb la casa-museu el Tractat té una presència permanent que no tenia"

Un any més, la localitat més menuda de la Vall recupera de la història la representació històrica del Tractat d'Almisrà. Ens acostem a través del president de l'Associació Cultural del Tractat d'Almisrà, Romà Francés i Berbegal, qui precisament enguany fa 40 anys representant la figura principal, la del rei en Jaume I. Si bé és cert que no és l'únic aniversari assenyalat, ja que el Tractat complirà 45 anys també.

Continua llegint

Arístides Rico: "Quan complisca 60 anys de músic m'agradaria dirigir un pasdoble el dia de l'Entrà"

L'any passat el banyerut Arístides Rico Albero (1934) va rebre el premi Euterpe a la dedicació a la seua Societat Musical que atorga la FSMCV de mans del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la presidenta de la Federació de Societats Musicals Daniela González. Ens acostem a la seua història en esta nova entrega de 'Fent poble', una vida vinculada a la música, ja que des de 1963, amb 29 anys, va ingressar en la desapareguda Banda Municipal de Banyeres de Mariola.

Continua llegint

Eli Quiles: "Som pobles menuts i hauríem d'unir-nos més per fer més col·laboracions"

L'any passat s'hauria d'haver celebrat el XX aniversari del Club de Muntanya de la Canyada, activitats ajornades pel creixement de casos de Covid 19. El Club, creat el 2001 per un grup de persones entusiastes, és una entitat que concentra al voltant de huitanta socis i sòcies amb la finalitat d'ajuntar-se i poder gaudir de la naturalesa, la bona companyia i fer esport. Ens acostem a través de la seua presidenta Elia Quiles Mollà a l'evolució de l'entitat durant estes dues dècades.

Continua llegint

Patri Montava: "Si continuàvem com a grup corríem el perill de perdre la passió"

Un local d'assaig és un dels punts centrals de qualsevol grup de música, és precisament on ens reben Patri Montava i Aitor Estan, qui durant els més de deu anys de vida d'Inèrcia han estat als comandaments de la bateria i la veu, respectivament, cal dir que Estan també és l'autor de les cançons del grup. Compartim amb ella i amb ell quina ha sigut la seua experiència i què ha aportat el grup i la música a les seues vides, després que recenment hagen decidit, juntament amb la resta del grup, que Inèrcia arribava fins ací.

Continua llegint

Sergi Ortín: "Som conscients de la importància que té el patrimoni de la nostra terra i de la nostra Vall, ara falta conservar-lo i transformar esta voluntat en actuacions reals"

Ens acostem al món de l'arquitectura, a través del beneixamut Sergi Ortín Molina (1994), qui ha finalitzat els seus estudis del Màster en Conservació del Patrimoni Arquitectònic en la Unviversitat Politècnica de València (UPV) amb la defensa de la seua tesi titulada "Notre-Dame de parís, 2019. La restauració del segle: un quid pro quo entre el medievalisme i la contemporaneitat. Història, crítica i intervenció". A partir d'este treball de Final de Màster sorgeix una proposta de reconstrucció per a la famosa catedral de París que ha sigut guardonada amb el Primer Premi de la III Edició dels Premis...

Continua llegint

Josep Miquel Francés: "L'arxiu del Camp no és purament localista, sinó que la informació que aporta és molt interessant per als pobles de la Vall"

Ens acostem al món de la Història a través del cronista oficial del Camp de Mirra, Josep Miquel Francés Camús (1955), qui tot i que té la seua residència a Castelló de la Plana, sempre troba temps per tornar al seu poble i treballar en l'arxiu municipal, així com exercir la seua labor com a cronista del poble. Ens explica què significa per a ell poder realitzar esta labor, de la importància de conèixer la Història dels nostres municipis o les vinculacions històriques entre els pobles de la Vall a través del seu passat comú i les necessàries relacions de cooperació entre ells.

Continua llegint

Inés Ferrero Camús: "A voltes te'n vas a fer una ruta molt lluny i ací al costat tenim paratges molt bonics que desconeixem"

En l'actualitat cap municipi de la Vall de Biar no té un grup excursionista o de muntanya, ens acostem al de més recent creació: el Grup de Muntanya "Els Calderons" del Camp de Mirra, amb la seua presidenta, Inés Ferrero Camús. Ferrero ens parla de la I Sant Silvestre que tindrà lloc diumenge a la localitat campuda, la interrelació i unió que es crea al voltant de les excursions per la muntanya entre la gent del poble, del dia a dia del Grup -que ja compta amb més de 80 persones associades- i el seu funcionament, amb una junta directiva formada únicament per dones, o de les complicitats que...

Continua llegint

Mª José Payà: "En la literatura infantil és més fàcil que el protagonista siga mag o astronauta, que no un xiquet que visca en un poble"

Ens acostem al món de la cultura en una nova entrega de "Fent poble" de la mà de la beneixamuda María José Payà Valdés, professora de formació professional agrària. Després d'escriure una primera obra dirigit al públic infantil, "El tresor de Benasait", Payà ha sigut la guanyadora del XXVIè Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre que organitza l'editorial Bromera i l'Ajuntament d'Alzira amb la seua segona obra de literatura infantil, "Mariola i la botiga de la font". L'autora ens parla de com de sobtat va ser conéixer que havia sigut guardonada, així com de la supervivència del xicotet...

Continua llegint