• Inici
  • La Canyada
  • Estudiant fora
  • Mª Carmen Camarasa Ferrero: "És necessari passar uns quants mesos fora del país, t'obri molt la ment i deixes arrere molts estereotips que d'una altra forma no anaves a poder llevar-te"

Mª Carmen Camarasa Ferrero: "És necessari passar uns quants mesos fora del país, t'obri molt la ment i deixes arrere molts estereotips que d'una altra forma no anaves a poder llevar-te"

| Eduard Garcia Molina | Estudiant fora

Ens acostem a una nova entrega d'Estudiant fora, esta vegada des de La Canyada, amb la jove veïna Mª Carmen Camarasa Ferrero, estudiant de Traducció i Interpretació en la Universitat de Granada, qui té una interessant doble vessant: per una banda i com no podia ser d'altra forma pels estudis que va triar, va passar una any estudiant a Postdam (Alemanya), i ens acosta el contrast entre el Andalusia i el cor d'Europa. D'altra banda, a Granada Mª Carmen va poder compartir experiència amb les tres millors amigues dels seus anys a l'IES Biar, curiosament totes elles dels pobles de la Vall.

Què estàs estudiant? I què va ser allò que et va portar a decidir-te?

Enguany he acabat el grau de Traducció i Interpretació en la Universitat de Granada en l'especialitat alemany-francés. No sabria dir-te només un motiu, només sabia que el dia de demà volia moure'm en un ambient internacional i ser capaç de parlar altres idiomes com si foren els meus propis. Amb 15 anys la ment vola molt i tu ja t'imagines treballant com a intèrpret a la Unió Europea o en l'ONU, però conforme passen els anys baixes una mica del cel i redirigeixes el teu futur laboral a metes més realistes però igual de gratificants. Em vaig decantar per l'alemany perquè ja tenia una bona base d'anglés i sabia que m'obriria moltes portes tindre un altre idioma, tot i sabent els maldecaps que m'anava a portar.

Per què vas triar Granada? Quina ciutat era la teua segona opció?

Quan vaig tindre clar que la meua carrera anava a ser Traducció em vaig posar a mirar els rànquings de les millors universitats a Espanya i per a la meua sorpresa el primer lloc era Granada, ciutat que vam visitar en quart d'ESO i que ens va encantar a tots. Clar, els meus pares això de que la xiqueta se'n vaja a estudiar a 400 km de casa no ho veien tan idíl·lic com jo, així que vaig tirar també a Alacant, però al final me'n vaig eixir amb la meua... Vaig tindre a més la gran sort de compartir aquesta experiència amb les meues millors amigues de l'institut així que ja et pots imaginar el que hem gaudit aquests anys juntes.

02

Les meues companyes de pis i jo al Mirador de San Nicolás. D'esquerra a dreta: Clara (Camp de Mirra), Jo, Emma (Biar) i Bea (La Canyà)

També vas cursar un any amb el programa Erasmus a Alemanya, on concretament? Va ser la teua primera opció?

Sí, quan només portava dos mesos a Granada ens van animar des de la universitat a participar en el programa encara que estiguérem en primer, ja que la base sobre la que treballem és la llengua, així que necessitàvem agafar soltesa com més prompte millor. Vaig estar a Potsdam, l'antiga residència dels reis de Prússia, que està a 20 minutos de Berlín. Per a res va ser la meua primera opció. Bé, ni la primera, ni la segona sinó la tercera, però al final passa com amb tot, que t'acaba encantant.

03

Granada és una destinació més habitual del que ens pensem entre les i els estudiants, no?

Totalment, Granada rep moltíssims estudiants tots els anys tant espanyols com de la resta d'Europa, és la ciutat espanyola que més Erasmus rep, així que ja et pots imaginar l'ambient. Anar pel carrer és escoltar anglés, alemany, francés i algun que altre idioma no identificat.

04

Jardins del Generalife, setembre de 2019

Si bé és cert que entre Andalusia i Alemanya vas viure un gran contrast, com ho definiries?

Va ser un canvi enorme. És com comparar el dia i la nit, literalment. A Alemanya per exemple a l'hivern a les 16 h. de la vesprada ja és pràcticament de nit i clar amb temperatures baix zero molt ambient pel carrer no hi ha (això clar no succeeix tant a Berlín). Ací, l'hivern no t'impedeix fer vida normal, continua havent-hi gent pel carrer, prenent-se unes tapes o simplement xarrant en el parc. A més com ja us imagineu el caràcter no és el mateix, el simple fet de pujar-te al transport públic ja és un món a part. Ací a Espanya és normal sentir parlar en la gent, però a Alemanya és quasi una falta de respecte i no escoltes ni una ànima, ni tan sols xiquets plorar.

05

Catedral de Berlín, juliol 2019

Com definiries la ciutat on estudies?

És una ciutat jove i relativament xicoteta, no tens la sensació de massificació que tens en ciutats com València o Madrid quan vas passejant pel centre o per carrers principals. I bé, si hi ha algun estudiant indecís per ací diré les tres paraules màgiques: “Bueno, bonito y barato”. És increïble amb el poc que pots viure i menjar a Granada, amb 3’50 € per exemple en qualsevol bar tens dues tapes considerables i una jarra de tinto o de cervesa.

06

Catedral de Granada

I la ciutat que va formar part de la teua experiència a Alemanya?

Guarde molt bons records i molt bones amistats d'aquell any. La sort que vaig tindre va ser que a l'estar a 20 minutos de la capital vivia el contrast entre una ciutat xicoteta com era Potsdam (180.000 habitants) i una ciutat cosmopolita com Berlín (3,6 milions). La vida i la gent canviava molt d'una ciutat a una altra, però sens dubte em quede amb Potsdam, era molt més tranquil però sense arribar a ser avorrit i els paisatges eren molt millors. No seré jo qui diga que la capital alemanya destaque per la seua bellesa arquitectònica jajaja

07

Campus universitari de lletres Neues Palais

Tens la sensació de valorar més el poble quan estàs lluny, així com les coses rutinàries, el paisatge, la nostra gent o simplement l’escoltar parlar valencià pel carrer?

Totalment, tant les meues companyes de pis com jo tornàvem una vegada al mes al poble i les visites se'ns feien molt curtes, i sí, ens hem tornat molt més valencianes. Teníem el pis amb fotos de Biar, el Camp de Mirra i la Canyà i de tant cantar els himnes de cada poble és com si fora ara el nostre, i bé, que no falte la Muixeranga una nit de festa a casa.

08

Després de firmar el contracte del nostre primer pis, agost de 2017

Com és un dia de la teua vida d’estudiant a Granada? Distava molt del que feies a Alemanya?

El típic imagine, vas a la universitat al matí, tornes a casa a estudiar i per les nits aprofites això que tenen els andalusos de dues tapes i jarra a 3’50 €. Clar això últim a Alemanya com que no, i menys a aqueixos preus clar.

09

Vistes de l’Albayzín des de l'Alhambra

Entenem que el clima marcaria molt la diferència entre un i altre lloc, per no parlar dels diferents caràcters de les persones.

L'hivern és molt diferent, a Potsdam les temperatures solen oscil·lar entre els -3 i els 0 graus, sent la màxima de 3 graus, mentre que a Granada la màxima és de 13. El caràcter també canvia molt encara que si que és veritat que tenim una concepció dels alemanys un poc exagerada. Sí, en general són persones reservades i sèries, sobretot els que treballen de cara al públic, però una vegada els coneixes saps que estaran sempre ahí són molt de fiar.

De Granada ens ve al cap de seguida l’Alhambra, també el seu passat vinculat a la presència àrab, i uns carrers plens d’història. Penses que quan passes temps a la ciutat estos detalls es deixen de valorar?

Per desgràcia sí, sobretot quan cada vegada que ve algú de visita ensenyes els mateixos llocs replets de turistes, al final es fa tot molt monòton i busques racons més desconeguts que no apareguen en les guies. De totes formes continue pensant que poques ciutats estan a l'altura de la bellesa i els contrasts que té Granada.

10

Mirador de San Miguel el Alto de nit

Vas aprofitar la teua estància per visitar altres zones d’Andalusia?

La veritat és que no i m’arrepentisc. Només vaig visitar alguns municipis de Granada i Priego de Còrdova amb una amiga de la universitat. Se'ns van quedar per veure moltes capitals de província com Sevilla o Màlaga. Ho deixarem per a la pròxima!

I pel que fa al teu any d’Erasmus a Alemanya?

En l'Erasmus és una locura el que pots arribar a viatjar. Tots els mesos hi havia gent que proposava viatges, que sí que anem-nos a Xina per 300 €, que si ens en anem a Budapest per 15 anar i tornar... i clar acabes veient més altres països que Alemanya. D'Alemanya simplement vaig veure Hamburg, Dresden i Berlín i després vaig tindre la sort de visitar Grècia, la República Txeca, Romania i Hongria.

11

De dalt a baix: Budapest, Atenes i Praga

L’Erasmus és un programa que busca la integració europea a través que els i les estudiants puguen estudiar un any en altres països, penses que el Brexit, les polítiques nefastes de la UE amb les persones refugiades o l’amenaça als Drets Humans d’Estats membres com Hongria puguen fer perillar el projecte europeu?

Per descomptat, tota pedra fa pared. L'única cosa que estem aconseguint és allunyar-nos com a societat i en alguns casos com Hongria atentar contra la llibertat de les persones i crear l'odi entre la població, i açò ens resta com a éssers humans.

Com penses que puga estar marcant esta crisi sanitària la vida dels i les estudiants? Especialment els que s’incorporen ara a la vida universitària.

Els que han començat la universitat enguany han passat un any atípic, van començar sense conéixer a la meitat de la gent del seu curs perquè amb el covid a Granada ens divideixen en subgrups i tampoc podien tindre cap mena de contacte, acabaven la classe i a casa, així que sé de primera mà pel meu company de pis que ha sigut una situació complicada.

La gent jove està al punt de mira per la propagació en el grup d’edat dels 20 als 29 de la Covid 19, naturalment sempre és una minoria que fa molt de soroll, com ho valores? Penses que s’està posant el focus o culpabilitzant a tota la generació de joves de forma injusta?

Irresponsables hi ha en tots els costats, ja ho veiem tots els dies en les notícies. Sí, crec que gran part dels contagis que hi ja venen de la gent jove, sobretot tenint en compte que som l'últim grup a vacunar. Crec que aquesta concepció tan negativa dels joves es repetirà sempre, és molt còmode culpabilitzar de tots els mals a la nostra generació sense fer a vegades una mica d'autocrítica.

A banda de la família i les amigues i amics, què és allò que més trobes a faltar del poble?

Parlar valencià clar! En el pis era l'única valenciana parlant fins a aquest últim any que ha entrat Guille, de Camp de Mirra, així que fins ara trobava qualsevol excusa per a cridar a la família i sentir-me un poc més a prop de casa. A més vaig tindre la sort de trobar en la meua classe a una xica de València i ens hem fet inseparables.

Podem dir que hi ha un èxode de gent jove formada que busca millors oportunitats de les que pot trobar ací, com valores este fenomen?

En l'època dels nostres pares, anar a estudiar era un poc l'excepció, i els que ho feien solien fer-ho a Alacant o València. Hui en dia, la nostra generació ha donat un passet més allà, se'ns queda curt Espanya pel que cada vegada és més normal que els estudiants facen un Erasmus o unes pràctiques fora per a millorar el currículum. Quasi diria que és necessari passar uns quants mesos fora del país, t'obri molt la ment i deixes arrere molts estereotips que d'una altra forma no anaves a poder llevar-te.

Entenem que la teua estància granadina tenia data de caducitat...

Així ha sigut... El comiat ha sigut un poc agredolç perquè encara que sabem que els del pis continuarem veient-nos pel poble ja no compartirem casa més i deixem arrere tot el que ens ha donat Granada aquests 4 anys.

Com veus el teu futur laboral?

En setembre vole a terres gal•les per a exercir com a professora d’espanyol. Si tot ix bé espere repetir l'experiència de nou a Itàlia o Alemanya, però encara és prompte per pensar-ho!

Respon breument en relació a la teua vida d’estudiant a Granada:

Un menjar: Les tapes, de qualsevol tipus.

12

Una beguda: El rebujito. És una beguda típica andalusa feta de vi de camamil·la, herba bona i refresc de llima.

Una festa: Las cruces. Se celebra el 3 de maig i és com una espècie de festa de primavera.

La pitjor matèria (en els estudis): Interpretació. És molt complicat entendre, interioritzar, traduir i reproduir simultàniament tanta informació d'una llengua a altra.

Un lloc: El Mirador de San Nicolás. Hi ha moltes formes d'arribar, però la millor és vagarejant pel Albayzín. La primera vegada que vam anar, els professors no ens van deixar alçar el cap fins que arribàrem a dalt perquè la impressió fora major. I des de llavors cada vegada que venia algú de visita ho aplicava.

 13

Mirador de San Nicolás 

Respon breument en relació a la teua vida d’estudiant a Alemanya:

Un menjar: Com sabeu la gastronomia alemanya no destaca especialment per la seua varietat o complexitat, però si vas a la capital has de provar el Kebab, inventat al anys 70 pels treballadors turcs de la ciutat i que no té res a veure amb el que prenem ací a Espanya.

14

Mustafa’s Gemüse Kebab, on es menja el kebab més famós de Berlín

Una beguda: El Glüwein. Se sol beure en hivern, especialment en els mercats nadalencs, és una espècie de sangria calenta, però especiada. I clar si t'agrada la cervesa ja saps que a Alemanya triomfaràs.

15

Berliner Kindl, una de les marques més conegudes

Una festa: El Baumblütenfest en Werder an der Havel (a 10 km de Potsdam). És una espècie de festa de la primavera on el producte típic és el vi de fruites.

La pitjor matèria (en els estudis): Alemany és clar jajaja hui dia seguisc sense saber com he aconseguit decodificar aquest idioma tan enrevessat.

Un lloc: La zona en la que vaig estar estava plena de llacs i platges artificials que s'agraïen quan en juliol feien quasi 37 graus, i a l'hivern el millor eren els mercats nadalencs.

16

Llac Schlachtensee (Berlín), maig 2019

17

 Mercat nadalenc de Potsdam, desembre 2019

L'article té 506 lectures

(Aquests continguts es publiquen gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè la Vall Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de la Vall Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).