Dilluns, 29 Març 2021 14:28

L'ampliació de la pedrera a La Canyada: Un projecte inviable i innecessari

Escrit per Ecologistes en Acció
Valorar aquest article
(1 Vot)
L'ampliació de la pedrera a La Canyada: Un projecte inviable i innecessari Ecologistes en Acció

El projecte promogut per Cemex España pretén ampliar una pedrera abandonada en el terme de La Canyada fins a aconseguir una superfície major de 50 hectàrees incloent sòls forestals estratègics amb vegetació arbòria madura, declarats així pel Pla d'Acció Territorial Forestal de la Comunitat Valenciana (PATFOR) i l'Inventari Forestal Nacional i amb la intenció d'extraure un total de 22,36 milions de tones de roques calcàries i dolomies (quasi 9 Mm3) amb destinació a la fàbrica de ciment a Bunyol (València).

El projecte promogut ara per Cemex España per a ampliar una pedrera abandonada a la Serra dels Porgaters, apèndix de la Serra de Sant Cristòfol, terme de La Canyada, en la capçalera del Riu Vinalopó, fins a aconseguir una superfície major de 50 hectàrees i amb la intenció d'extraure un total de 22,36 milions de tones de roques calcàries i dolomies (quasi 9 milions de metres cúbics), amb destinació a la fàbrica de ciment a Bunyol (València), en un termini de 90 anys, és inviable ambientalment parlant, i un contrasentit, tenint en compte que la distància per carretera entre La Canyada i Bunyol ronda els 150 km.

La pedrera inicial, l'ampliació de la qual amb una superfície molt de menor de 26 hectàrees, va rebre una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable de l'autoritat ambiental en 1994, amb uns condicionants que incloïen l'execució d'un Projecte de Restauració alhora que s'estava explotant el recurs i la disminució de l'altura dels bancs. Aqueixa DIA no va detectar la presència d'un jaciment arqueològic en les seues proximitats de l'Edat del Bronze (Cerro de los Purgaticos-Lloma dels Porgaters) descobert en 1993, que quedaria afectat per l'explotació minera. Ara, 25 anys després, sense complir amb aqueixos condicionants, Cemex pretén ampliar la superfície d'explotació de manera desmesurada, incloent sòls forestals estratègics amb vegetació arbòria madura, declarats així pel Pla d'Acció Territorial Forestal de la Comunitat Valenciana (PATFOR) i l'Inventari Forestal Nacional.

Per tant i en compliment de la normativa ambiental i urbanística, aqueixos sòls que s'inclouen en la Infraestructura Verda de La Canyada, haurien de protegir-se i per tant no haurien d'incloure's en un projecte miner, que arrasarà amb tota la vegetació destruint qualsevol hàbitat de flora i fauna.

L'estudi d'alternatives en l'Estudi d'Impacte Ambiental és molt defectuós, perquè les alternatives estudiades no són viables tampoc (una pedrera abandonada pròxima al Villena, allunyada per tant de Bunyol igualment, l'ampliació del qual suposaria ocupar sòls no urbanitzables protegits). Tampoc estudia l'impacte sobre el canvi climàtic que suposarà el transport per carretera de més de 1.000 tones diàries de calcària i dolomia a Bunyol durant 90 anys, ni la contaminació difusa que generaria aqueixa explotació en els camps de cultiu que envolten aqueixa ubicació, que veurien omplir-se de pols els seus cultius.

A més, és públic i notori que Cemex España té la intenció de tancar el forn de clínquer gris a Bunyol i té el vistiplau de la Comissió Nacional del Mercat i la Competència per a vendre la línia de ciment blanc a la cementera turca Çimsa, que es farà amb una posició privilegiada en el mercat d'aqueixa mena de ciment en la península ibèrica. En definitiva, un projecte inviable i innecessari, al qual Ecologistes en Acció ha presentat les oportunes al·legacions dins del termini i en la forma escaient. En aquestes al·legacions demanem que l'autoritat ambiental dicte una Declaració d'Impacte Ambiental desfavorable i que per tant l'autoritat substantiva (el Servei Territorial d'Indústria i Energia) no autoritze el projecte.

Vist 74 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.