Diumenge, 19 Setembre 2021 09:45

Immaculada Orozco: "Els ajuntaments sempre tenen la capacitat d'ordenar a través dels seus plans generals el seu sòl no urbanitzable"

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Vot)
Immaculada Orozco durant la xarrada que va tindre lloc el passat 8 de setembre Immaculada Orozco durant la xarrada que va tindre lloc el passat 8 de setembre

El passat dimecres 8 de setembre i convidada per Compromís per La Canyada, la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge de la Generalitat Valenciana, Immaculada Orozco Ripoll, va visitar La Canyada en un acte públic celebrat a l'auditori de la Casa de Cultura. Durant la xarrada i després de la visita a les cooperatives locals de l'oli i el vi, l'alt càrrec de la Generalitat va parlar sobre les energies renovables i les seues aplicacions, davant els diferents projectes que se sol·licita fer a La Canyada i altres municipis veïns en un acte presentat per Fernando Sanchís, regidor de l'Ajuntament.

Aprofitant la visita al municipi d'Immaculada Orozco des de la Vall Digital vam voler realitzar algunes preguntes:

Com sabem el govern del Botànic són tres forces diferents (PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem), penseu que podeu xocar especialment amb el PSPV a l'hora d'aprovar algunes llicències en concret o no?

Ens hem dotat d'un marc que és l'acord del govern del Botànic, i a partir d'ací desenvolupem els acords i directrius que contempla i jo crec que està notant-se de forma efectiva que treballem amb sintonia per materialitzar un canvi de model urbanístic i territorial, crec que sí que estem avançant en eixe sentit.

Per posar-ho en la part pràctica, si s'aprova una llicència que afecta a camps de conreu... ací a la zona tenim oliva, ametla, vinya... si afecta a una d'estes zones i es desforesta eixa zona, són llicències a 30 anys i si es vol tornar a cultivar en eixa zona pot ser molt complicat, no?

Per a nosaltres és important preservar els valors del sòl no urbanitzable i preservar eixa agricultura de proximitat. Però també és cert que caldrà fer certes renúncies per a la implantació de les energies renovables, per això al llarg de la xarrada he insistit molt en la necessitat d'ordenar territorialment la implantació i ser capaços d'assolir els objectius que ens hem marcat i òbviament a través d'una anàlisis curosa del territori i identificar aquells terrenys que tenen valors culturals, agraris o paisatgístics i que no haurien de ser modificats per les necessitats de la transició energètica, sobretot i tenint en compte que es pot materialitzar en altre lloc. Sempre es tracta de buscar la millor de les ubicacions.

153

També es comentava en la xarrada, ací som pobles menuts i eixa energia que es genera va als municipis de la costa, no als nostres pobles.

És una qüestió que efectivament s'ha apuntat en la xarrada i que com dic, Compromís tenim molt clar que cal impulsar una llei d'equilibri territorial, esta legislatura òbviament no podrà ser, però sí que tinc moltes esperances de que en un futur molt pròxim puguem treballar en eixe sentit.

També s'ha comentat durant la xarrada el tema de les plaques solars en edificis públics, eixa energia seria per al seu propi consum?

Caldria estudiar cas per cas, el més probable és que fora per a autoconsum. D'altra banda s'estan impulsant les comunitats energètiques locals, a través de les Conselleries de Medi Ambient i d'Economia, ara amb els Fons Next Generation s'ha acompanyat, més de 200 ajuntaments en eixe esforç, que repercutirà molt positivament en la població.

S'ha parlat molt del protagonisme dels ajuntaments, quina part de potestat tindria un ajuntament sobre la ubicació de les plantes fotovoltaiques?

Els ajuntaments sempre tenen la capacitat d'ordenar a través dels seus plans generals el seu sòl no urbanitzable, i per tant de regular estes instal·lacions en el seu terme municipal. Per això els convide a que facen eixe esforç perquè paga la pena d'ordenar territorialment els usos en el seu municipi, de manera que s'analitze el territori i puguen determinar quines són les zones més adequades per acollir este tipus d'instal·lacions, que efectivament consumeixen una gran quantitat de sòl, però com dic, i insistisc, són necessàries per a aconseguir la descarbonització de l'energia. 

Sí, perquè si no tenim centrals nuclears...

Efectivament, és un gran repte, però és un repte que assumim i que treballem convençudes que podem superar, que és conciliar les necessitats de la transició energètica amb la necessitat d'ordenar el nostre territori per a preservar els seus valors.

Vist 165 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.