Dimecres, 13 Octubre 2021 11:45

Desenes de persones celebren el 9 d'Octubre amb l'esmorzar organitzat pel Grup Socio-cultural de La Canyada

Escrit per
Valorar aquest article
(0 Vots)
Desenes de persones celebren el 9 d'Octubre amb l'esmorzar organitzat pel Grup Socio-cultural de La Canyada Fotografies: Josefina Molina

El passat dissabte 9 d'Octubre, dia de les valencianes i valencians el Grup Socio-cultural de La Canyada no va voler perdre l'oportunitat i va organitzat un esmorzar valencià amb motiu de la nostra festa als jardins situats baix de l'ermiteta de Sant Lluís Gonzaga. Acte al qual se sumaren varies desenes de veïnes i veïns del poble en una jornada a la qual Fernando Sanchis, responsable de l'Associació Socio-Cultural de La Canyada i regidor a l'Ajuntament, es va voler referir afirmant que "nosaltres creem amb il·lusió, mentre que altres han de crear amb diners".

154

No eren encara les nou del matí quan começaren a sonar les dolçaines i els tabals al carrer de la rambleta, així com els primers trons, per anar en comitiva recollint a les persones que vulgueren continuar el seguici fins a les immediacions de l'ermita de Sant Lluís Gonzaga, lloc on havia de celebrar-se l'esmorzar popular. Si bé és cert que va hi haver lloc per a fer alguna paradeta i que tant músics com acompanyants prengueren un refrigeri gràcies a la generositat d'alguns veïns i veïnes que fora de guió pararen tauletes a la porta de sa casa per oferir algunes begudes i alguna coca, fet que agrairen els assistents a l'acte. 

Una vegada arribada la comitiva i rebuda amb aplaudiments per altre grup de persones que estava acabant de preparar l'esmorzar, es va interpretar "La Muixeranga" per part dels dolçainers i tabaleters, per donar acte seguit pas a la lectura del poema "Fe" de l'autor valencià Donís Martín i Albizúa, per part d'una jove veïna del poble. La traca final va donar lloc a l'inici de l'esmorzar on no faltaren els vins de la terra, coques i altres aperitius, així com el timonet i licors dels municipis de la Vall dins d'un ambient musical on no va faltar la música en valencià.

També podeu consultar el vídeo publicat per Compromís La Canyada com a resum de la jornada.

155 

El naixement del poble valencià

El 9 d'Octubre es commemora l'entrada a la ciutat de València de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I l'any 1238. En tot el territori valencià, és una celebració institucional de caràcter autonòmic que té el seu origen directe l'any 1977, quan el Plenari de Parlamentaris proclama esta data com a Dia dels valencians i valencianes.

Les celebracions que es realitzen a València des de fa segles per a recordar-ho, van fer que aquesta data fos elegida com la més representativa de la conquesta feudal del Regne de València, i per tant com la data simbòlica de naixement del Poble Valencià.

Vist 122 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.