Per què La Vall Digital?

| Eduard Garcia Molina | Website

En gener de 2016 es rellançava el projecte de La Canyada Digital, es dotava la web lacanyadadigital.com d'un nou estil pel que fa al portal, així com s'impulsava el projecte no només amb les notícies de La Canyada,lavall sinó també amb entrevistes en vídeo per recollir les històries locals. El treball que va començar a fer-se a La Canyada venia recolzat per dos anys d'experiència treballant en el portal Biar Digital.

La idea primera era poder dotar a alguns municipis de La Vall d'un projecte similar al de Biar Digital i La Canyada Digital: donant a conéixer l'actualitat local del dia a dia i les històries dels seus veïns i veïnes en forma d'entrevistes. Tot i això, esta proposta no es va tindre en compte optant en gener de 2018 per treballar en un projecte que unira els cinc pobles de la nostra Vall: Banyeres de Mariola, Beneixama, Biar, El Camp de Mirra i La Canyada, este projecte comú és La Vall Digital, la vida dels nostres pobles.

Si bé és cert que no hi ha cap reconeixement oficial de que els nostres pobles conformen una subcomarca com puga ser la Foia de Castalla, és ben sabut la interrelació entre els diferents municipis de la Vall de Biar. De fet en la en les Demarcacions Territorials Homologades (DTH) de la Generalitat Valenciana de 1987 no es va tindre en compte este nexe d'unió a l'hora de demarcar les comarques, adscrivint Banyeres de Mariola a l'Alcoià, i la resta de municipis a l'Alt Vinalopó. Tot i això en altres propostes de demarcacions s'adscriuen els nostres municipis a la comarca de l'Alcoià. 

Cal tindre també en compte que en el passat els municipis de Banyeres de Mariola, Beneixama, el Camp de Mirra i La Canyada formaven part de l'Arxiprestat d'Alcoi, mentre que Biar formava part del de Xixona, formant els quatre municipis -llevat de Biar- una unitat també, és per això que en l'actualitat els quatre municipis formen part de l'Arxidiòcesi de València, mentre que Biar pertany a la Diòcesi d'Oriola-Alacant, una decisió que a Biar no s'ha compartit des d'aquell temps.

Compartint la zona geogràfica rodejada per muntanyes i el discórrer del riu Vinalopó entre els seus termes, la llengua comuna, relacions personals, econòmiques i empresarials, etc... és un fet que s'ha compartit entre els cinc municipis i és per això que enteníem que des de la comunicació local era necessari fomentar i protegir estos lligams per retratar i recollir com diu el nostre lema, la vida dels nostres pobles.

L'article té 1977 lectures

(Aquests continguts es publiquen gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè la Vall Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de la Vall Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).