• Inici
  • La Vall
  • Actualitat
  • El Col·legi d'Infermeria d'Alacant destaca la necessitat de recuperar l'educació terapèutica en diabetis per part de les infermeres i infermers als nivells previs a la pandèmia

El Col·legi d'Infermeria d'Alacant destaca la necessitat de recuperar l'educació terapèutica en diabetis per part de les infermeres i infermers als nivells previs a la pandèmia

| Col·legi d'Infermeria d'Alacant | La Vall

Font: Pixabay

Dia Mundial de la Diabetis - 14 de novembre - Lema: Educar per a protegir el futur

(2022-11-11) Dilluns que ve, 14 de novembre, se celebrarà el Dia Mundial de la Diabetis sota el lema "Educar per a protegir el futur", lema triat per a enguany amb la finalitat de destacar la importància de la formació i l'educació diabetològica com a eines clau perquè les persones amb diabetis puguen evitar i/o reduir les complicacions derivades d'aquesta patologia i gaudir d'una bona qualitat de vida. Des de la Federació Internacional de Diabetis es destaca que els governs han d'augmentar la inversió en la cura i la prevenció de la diabetis.

En aquest sentit, des del Col·legi d'Infermeria d'Alacant, es vol insistir en la necessitat que l'atenció a aquests pacients, com afectats per una patologia crònica, es reprenga als mateixos nivells anteriors a la pandèmia. El vocal II del Col·legi d'Infermeria d'Alacant, Ricardo Martín, vol incidir en què en els centres de salut s'ha de tornar a impartir l'educació terapèutica en diabetis per part de les infermeres i infermers per a les persones amb diabetis tipus 2 (tant de manera individual com grupal), una educació vital per a un millor control i maneig de la malaltia i evitar amb això problemes greus de salut.

La incorporació de noves infermeres i infermers al sistema sanitari de la Comunitat Valenciana gràcies a les noves places estructurals creades per Sanitat fa que les bases per a tornar a aquesta activitat assistencial amb normalitat estiguen posades, si bé encara no s'ha représ realment a causa de l'arribada de les noves campanyes de vacunació contra grip i Covid. L'atenció al pacient crònic ha de dur-se a terme com requereixen les seues necessitats i d'acord amb els principis professionals de les infermeres i infermers.
La implicació dels professionals d'Infermeria en l'abordatge de la diabetis va des de la realització de la valoració inicial fins a l'avaluació del compliment farmacològic, passant per la realització d'exploracions (pes i índex de massa corporal, examen dels peus, tensió arterial,…), tot això englobat en un procés d'educació terapèutica.

Una implicació que arriba fins i tot a la protecció a la comunitat des de l'àmbit de la Infermeria Escolar. Cal no oblidar que la Federació Internacional de Diabetis indica que molts pares tindrien dificultats per a detectar els signes d'alerta de la diabetis en els seus propis fills. A pesar que la majoria dels enquestats tenia un familiar amb diabetis, quatre de cada cinc pares tindrien dificultats per a reconéixer els signes d'alerta i un de cada tres no els reconeixerien en absolut.

Així mateix, les dades de l'Estratègia de Diabetis de la Comunitat Valenciana 2017-2021 assenyalen que la prevalença de la diabetis diagnosticada a la Comunitat Valenciana és del 7.8%, és a dir, afecta a unes 400.000 persones, però almenys el 6% més dels habitants té diabetis mellitus tipus 2 i ho desconeix, per la qual cosa el volum d'afectats és encara major i podria ser de 700.000 a la nostra regió. Les infermeres/us són fonamentals en la detecció precoç de la diabetis tipus 2.

L'article té 32 lectures

(Aquests continguts es publiquen gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè la Vall Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de la Vall Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).