• Inici
  • La Vall
  • IES Digital
  • [IES Digital] Alicia Punzano Castelló: "El patinatge em beneficia tant físicament com mentalment, ja que és la meua via d‘escapament"

[IES Digital] Alicia Punzano Castelló: "El patinatge em beneficia tant físicament com mentalment, ja que és la meua via d‘escapament"

| IES Digital | IES Digital
Alicia Punzano Castelló

Des de l'IES Biar i a través del seu grup Conviu ens han volgut acostar al seu treball en bé de la igualtat. Posat que les restriccions per preservar la salut de l'alumnat no fan possible la majoria d'activitats que acostumaven a programar, guanyen protagonisme les activitats telemàtiques i la difusió a través d'Internet, com ara en forma d'entrevistes a quatre joves esportistes: Tania Vidal, Anna Ferre Navarro, Alicia Punzano, la banyeruda Lydia Sempere i la villenera Izaskun Hernando.

Alicia Punzano Castelló, estudiant de 2n de Batxillerat de l’IES Biar, que compagina actualment els seus estudis amb el patinatge.

Com va despertar la teua curiositat pel patinatge?

Jo sempre havia provat molts esports, sempre m’ha agradat fer esport, però no trobava cap amb el qual em sentira identificada. Vaig provar futbol, judo, tenis, ballet... I quan vaig començar amb el ballet em vaig adonar que l’àmbit artístic m’agradava molt. Aleshores, un dia vaig saber que al poliesportiu de Biar feien patinatge artístic i vaig dir: «Vaig a provar».

Quant de temps portes practicant aquest esport?

Porte deu anys. Vaig començar amb 8 anys i ara vaig a fer-ne 18.

Per quins clubs de patinatge has passat?

Vaig començar en el club de patinatge Villa de Biar; després, en 1r d’ESO vaig anar a Alacant, al club Montemar, fins aquest any, que he tornat al de Biar.

Sempre has practicat el patinatge o també has tingut interés per altre esport?

Com he dit abans, des de xicoteta m’han agradat molt els esports com futbol, judo, tenis o ballet, entre altres, però m’he centrat més en l’àmbit artístic. Preferisc més veure una representació de gimnàstica rítmica que un partit de futbol, m’atrau més. I ho considere més interessant des del meu punt de vista

En quins campionats importants has participat?

Tres anys després de començar a patinar, vaig participar en la primera Copa d’Espanya en sols dansa i després a partir d’ací vaig anar cada any al campionat d’Espanya fins al 2017, que no hi vaig anar, i el 2018 vaig tornar a anar fins a aquest any. Després, internacionalment he participat en l’Open de França, que és un campionat internacional on participa la gent que no és pòdium del nacional. Jo no vaig ser pòdium, aleshores em vaig presentar en l’Open de França en 1r d’ESO i aquest any passat.

En quines posicions vas quedar en aquests campionats?

En els nacionals vaig començar fatal, en el primer vaig quedar l’última, i després vaig anar millorant posicions, i de vint que érem vaig quedar la tretzena. En el de l’any passat vaig quedar la huitena. Aquest any, que ha sigut la millor posició, he quedat la cinquena empatada amb la quarta. I en els internacionals, en el primer vaig quedar molt malament també i en el segon vaig quedar la tretzena.

Entre totes les modalitats de patinatge, quina se’t dona millor? Quina t’agrada més?

Doncs jo he practicat la modalitat de lliure, que és de salts i piruetes; la de sols dansa, que és com ballar amb patins, i el show, que és patinar en grup, n'hi ha show xicotet, gran, juvenil... A mi personalment m'agrada més el sols dansa, que és el que practique actualment. Al lliure li vaig agafar molta mania i el vaig deixar perquè havia de caure molt i això de caure em fa mandra. El show, que és el de grup, sempre m'ha agradat molt, però has de tindre un grup de patinadores més o menys iguals per a poder fer-lo, i no sempre és possible.

Creus que hi ha molta diferència entre el patinatge masculí i femení?

És un tema complicat perquè en el patinatge i en la majoria dels esports artístics, el xic té molta més capacitat que la xica, i arriba a aconseguir coses que la xica no aconsegueix. A pesar que siguen molt menys els xics que participen en esports artístics que les xiques, es nota. Jo he anat a campionats i possiblement el 70% de les persones que participen són xiques, però després ve la competició dels xics i és com que tot el món vol veure-la perquè saps que van a fer coses que les xiques igual no han provat per la capacitat física, perquè és clar que la capacitat física d'un xic és diferent a la d’una xica. Quant al fet que el patinatge és un esport de xiques, no, és un esport d’ambdós, i es pot comprovar perquè el xic té molta capacitat per a fer esports artístics en aquest sentit.

Qui t’ha entrenat: un home o una dona?

Les meues entrenadores fixes han sigut sempre dones, però és cert que he fet cursos amb portuguesos i italians i solen ser homes, perquè solen ser els que més saben de patinatge i els que cara als altres són els que ensenyen.

En els equips que has estat, hi havia més quantitat d’homes o de dones?

Igual que en les competicions, sempre dones, però per exemple quan vaig estar en Montemar hi havia tres xics, i d’eixos tres xics un d’ells és mundialista i cap xica ha aconseguit ser mundialista ni en el club de Montemar ni en el de Biar. Hi ha menys xics, però els que hi ha són molt bons.

Quant a qualitat, penses que els homes patinen millor o patinen millor les dones? O no té res a veure amb el gènere? 

Sí que té a veure pel fet que l’home té més capacitat física, més força; no vol dir que hi haja alguna excepció i que una dona que s’entrene i un home que entrene menys que la dona tinga més capacitat física, però a l’hora de la força i la resistència, per exemple en saltar, l’home tindrà més altura que la dona equiparant hores d’entrenament. Els homes no és que patinen millor, el patinatge en homes i dones està separat perquè no pot competir un home amb una dona, no tenen les mateixes capacitats, seria injust.

Alguna vegada t’has plantejat abandonar el patinatge?

Sí, per moments de saturació personal en els quals em preguntava si realment el que estava fent estava satisfent-me a mi o ho feia per obligació i per fer alguna cosa. També en alguns moments en època d’exàmens. Però realment a mi el patinatge em beneficia tant físicament com mentalment, ja que és la meua via d‘escapament.

Quines aspiracions tens de cara al futur en el patinatge?

Em centre en la meua millora personal, intente anar als entrenaments sabent que he millorat en el que he practicat, i em fa sentir satisfeta amb mi mateixa.

És difícil compaginar els estudis amb el patinatge?

Sí, a més jo soc una persona que no m'agrada estudiar i res del que estic estudiant ara m’interessa, i quan una cosa no t’interessa et costa més estudiar-ho. Tenint en compte que patine tres dies a la setmana, dues hores i mitja d’eixos tres dies he de fer una preparació de 30 minuts a part de les activitats extraescolars, és temps que li reste a l’estudi, i per això tinc l’opció de convalidar-me assignatures.

Quins consells donaries a una xiqueta o a un xiquet que estiga començant en aquest esport?

Li diria que si li agrada no s’ho deixe i que intente millorar, que se senta bé fent el que fa, perquè si ho fa perquè no sap què fer o perquè és la moda, que ho deixe, ja que fer una cosa que no li agrada no val la pena.

L'article té 319 lectures

(Aquests continguts es publiquen gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè la Vall Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de la Vall Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).