Dijous, 25 Novembre 2021 09:04

25 de novembre: Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona

Escrit per Col·legi d'Infermeria d'Alacant
Valorar aquest article
(0 Vots)

El Col·legi d'Infermeria d'Alacant demana una major implicació de totes les institucions per a combatre la violència contra les dones

L'entitat recorda l'existència del seu Grup de Treball d'Infermeria contra la Violència de Gènere dirigit tant a les infermeres com a la societat

(2021-11-24) Davant la celebració demà dijous, 25 de novembre, del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, el lema de la qual enguany és “Pinta el món de taronja: Posem fi a la violència contra les dones JA!”, el Col·legi d'Infermeria d'Alacant vol destacar la necessitat de treballar i adoptar mesures per a posar solució a la situació de les dades de Nacions Unides que indiquen que quasi 1 de cada 3 dones ha patit abusos al llarg de la seua vida, xifra que augmenta en temps de crisi, com es va veure durant els mesos més durs de la pandèmia de COVID-19.

A tenor d'això, un nou informe d'ONU Dones, basat en dades de 13 països des de la pandèmia, recull que 2 de cada 3 dones van patir alguna forma de violència o coneixien a alguna dona que la patia i que, per desgràcia, només 1 de cada 10 va dir que recorreria a la policia a la recerca d'ajuda.

Des del Col·legi d'Infermeria d'Alacant es vol insistir i destacar d'acord amb l'expressat per l'ONU que la violència de gènere pot i deu previndre's i que això comença per creure en les supervivents, adoptant enfocaments integrals i inclusius que aborden les causes fonamentals, transformen les normes socials nocives i empoderen a les dones i a les xiquetes. Amb serveis essencials en els sectors policial, judicial, sanitari i social, i amb suficient finançament per a la lluita pels drets de les dones, es pot posar fi a la violència de gènere.

Un any més, el Col·legi d'Infermeria d'Alacant se suma a la iniciativa de l'ONU d'usar el color taronja per a donar visibilitat a aquest dia per a representar un futur més brillant i lliure de violència contra dones i xiquetes i bandejar dades com els que indiquen que la Comunitat Valenciana ha registrat durant 2021 la mort de tres dones víctimes de la violència de gènere.

Des del Col·legi d'Infermeria d'Alacant es vol posar en valor tant el paper de les infermeres en la detecció i lluita contra aquest problema com també l'existència del Grup de Treball d'Infermeria contra la Violència de Gènere del Col·legi, el qual està obert a totes les infermeres de la província d'Alacant que vulguen recórrer a ell tant professional com personalment, així com al conjunt de la societat. De la mateixa manera, des del Grup de Cooperació al Desenvolupament del Col·legi es desenvolupen programes de sensibilització, jornades i activitats de diferent naturalesa enfocades sempre des d'una perspectiva transversal i interseccional de gènere i com afecten les dones els temes que es tracten. Per a això també duen a terme activitats específiques relacionades amb la dona.

Cal no oblidar que les infermeres resulten fonamentals per a previndre i detectar casos de violència de gènere gràcies a que són el primer professional sanitari que atén la dona en la major part de les ocasions que acudeix a un hospital o centre de salut.

Per “violència contra la dona” s'entén tot acte de violència basat en el gènere que done o puga donar lloc a un mal o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, incloent amenaça d'aquests actes, coerció o privació arbitrària de la seua llibertat, ja siga en la vida privada o en la pública.

A través de la web del Grup de Treball d'Infermeria contra la Violència de Gènere (www.enfermeriaviolenciagenero.org) es pot accedir a una gran quantitat d'informació i recursos per a combatre aquest problema. Les principals funcions d'aquest grup de treball són: sensibilitzar al col·lectiu d'Infermeria per a previndre, detectar i actuar davant qualsevol forma de violència contra les dones; contribuir a la formació i capacitació del personal d'Infermeria en les eines per a l'abordatge d'aquest problema de salut pública en qualsevol de les seues manifestacions (maltractaments en la relació de parella, assetjament, abusos sexuals, mutilació genital, tracta, i qualsevol altra forma que afecte en qualsevol etapa de la vida i per qualsevol forma).

Vist 32 vegades
Inicieu sessió per enviar comentaris

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.